Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2018

Dokumentāla filma | 2D
Filmas garums: 0h 01m

NACIONĀLAIS KINO CENTRS PIEDĀVĀ DOKUMENTĀLO FILMU PROGRAMMU ATMIŅAS PAR NĀKOTNI:

22.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 2018:
5.–9. septembris 2018
VALMIERĀ
Kinoteātrī GAISMA, Rīgas ielā 19, tālr. 64222641

TREŠDIENA, 5. SEPTEMBRIS
18:00 PROJEKTS – VECMĀMIŅAS! (GRANNY PROJECT)
Rež. Bālints Rēvēss (Bálint Révész), Gallivant Film, Új Budapest Filmstudió, 89 min, 2017, Ungārija/Lielbritānija
Filmas treileris: https://vimeo.com/255485268/1c388163f7
Trīs jauni puiši apņemas tuvāk iepazīt savas vecmāmiņas – vienam tā ir holokaustā izdzīvojusi ungāru komuniste, otram bijusī angļu spiedze, trešajam – dejotāja, kas uzaugusi nacistiskās Vācijas laikā. Kopā ar mazdēliem vecmāmiņas dodas netipiskā pagātnes ceļojumā un atkal iejūtas savās jaunības dienās. Filmas pamatā ir atklāts un dzirkstošs paaudžu dialogs, kas jauneklīgā, rotaļīgā valodā uzsver vecvecāku un mazbērnu attiecību vērtību.
Filmas varoņi kļuvuši par draugiem, kopā studējot universitātē. Studiju ietvaros viņi devušies filmēt īsfilmu Serbijā, un kādu vakaru pēc filmēšanas Bālints draugiem pastāstījis par savu vecmāmiņu un viņas neticamo dzīvi. “Vecīt, pagaidi, kad dzirdēsi par manējo,” viens pēc otra turpinājuši abi pārējie…

CETURTDIENA, 6. SEPTEMBRIS
18:00 KOLIMA. PA KAULU CEĻU (KOLYMA: ROAD OF BONES)
Rež. Staņislavs Muha (Stanisław Mucha), TAG/TRAUM Filmproduktion, 85 min, 2017, Vācija/Krievija
Filmas treileris: https://www.youtube.com/watch?v=AKU-QrgZC70&
“Gulašu?” pārvaicā jauna sieviete, pabāzusi galvu no hotdogu kioska ledainā Kolimas ceļmalā. Režisora Staņislava Muhas jautājums tomēr bija par gulagu, un viņu pārsteidz fakts, ka vietā, kur gadiem ilgi pletušās padomju ieslodzījuma un darba nometnes, šis vārds kādam varētu būt nezināms. Filmas veidotāji dodas īpatnējā ceļojumā pa Krievijas Tālajiem austrumiem no ostas pilsētas Magadanas, sauktas par elles vārtiem, līdz pat Jakutskai, pasaulē aukstākajai pilsētai. Ar ironisku skatu uz absurdām situācijām filmā notverts šī reģiona mūsdienu portrets – allaž gan šķietami mūžam sasalušās pagātnes ēnā.
Politieslodzītos Kolimā sāka izvietot 1932. gadā, un pirmais Kolimas nometņu vadītājs no 1932. līdz 1937. gadam bija čekists Eduards Bērziņš. Viņa vadībā ieslodzītie strādāja zelta raktuvēs, būvēja Kolimas ceļu un Magadanas pilsētu.
Krievijas Tālo austrumu reģionu iedzīvotāju skaita kritumu mūsdienās arī risina ar cilvēku pārvietošanu. 2014. gadā Magadanā, Jakutskā un citviet izmitināti tūkstošiem bēgļu no Donbasa Ukrainā.

PIEKTDIENA, 7. SEPTEMBRIS
18:00 KĀDAS SĒKLAS STĀSTS (SEED: THE UNTOLD STORY)
Rež. Tagarts Sīgels, Džons Becs (Taggart Siegel, Jon Betz), Collective Eye Films, 94 min, 2016, ASV
Filmas treileris: https://vimeo.com/169932441
Brīnumainas un dzīvības pilnas, sēklas ir pielūgtas un lolotas jau kopš cilvēces pirmsākumiem. Tomēr daudzas no sēklu šķirnēm pagājušā gadsimta laikā ir izzudušas, un, piemēram, ASV vairs nav atrodami 94% kādreiz audzēto dārzeņu sēklu. Filma seko entuziastiem, kas cenšas saglabāt mūsu 12 000 gadu seno mantojumu. Laikā, kad lielās biotehnoloģiju kompānijas peļņas nolūkos izplata hibrīdus un ģenētiski modificētas sēklas, zemnieki, zinātnieki un veco šķirņu sēklu glabātāji iesaistās Dāvida un Goliāta cienīgā cīņā par mūsu pārtikas nākotni. Gruzdošs un iedvesmojošs stāsts, kas mudina novērtēt sēklu fantastisko daudzveidību.
2015. gadā Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka lauksaimniecībā plaši izmantotais glifosāts (herbicīda Roundup galvenā sastāvdaļa) visdrīzāk ir kancerogēns. ES atbildīgās iestādes tomēr apgalvo, ka tā nav, un pagājušā gada nogalē ES dalībvalstis nobalsoja par glifosāta izmantošanas pagarinājumu ES par 5 gadiem. Izšķirīga šajā balsojumā bija Vācijas atbalstošā pozīcija. 2018. gada jūnijā vācu biotehnoloģiju kompānija Bayer kļuvusi par Roundup ražotāja, pasaulē lielākās sēklu kompānijas Monsanto īpašnieku.
_____________________________

Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Biļetes cena EUR 2,–

Skolēni, studenti un pensionāri filmas var noskatīties bez maksas, pirms seansa izņemot brīvbiļetes kinoteātra GAISMA kasē.

Pirmizrāde: 05/09/18
Gads: 2018
Kompānija: Nacionālais Kino Centrs
Izplatītājs: Nacionālais Kino Centrs