Geparda dzimšana (LV)

Dokumentāla filma | 2D
Filmas garums: 1h 30m

Lampedūzas sala kļuvusi par mūsu laiku lielāko bēgļu straumju spēcīgāko simbolu. Taču Lampedūza ir arī senas un aristokrātiskas sicīliešu ģimenes uzvārds ‒ tā ir rakstnieka Džuzepes Tomazi di Lampedūzas ģimene. Viņa vienīgais romāns, “Gepards” (“Il Gattopardo”), kas nāca klajā 1958. gadā, vienu gadu pēc autora nāves, guva milzu panākumus visā pasaulē un vēl šodien nav zaudējis savu globāla bestsellera statusu. 1963. gadā Lukīno Viskonti ekrāna versija ar Berta Lankastera, Klaudijas Kardināles un Alēna Delona piedalīšanos saņēma Kannu kinofestivāla galveno balvu, Zelta palmas zaru. Filma, tāpat kā romāns, tiek uzskatīta par šedevru.
Taču kādi ir reālie notikumi, kuru iznākumā savulaik dienasgaismu ieraudzīja šis izcilais romāns? Lai atrisinātu šo noslēpumu, mēs dodamies ceļojumā pa Tomazi un viņa vācbaltiešu izcelsmes sievas Aleksandras fon Volfas-Štomerzē (Alexandra von Wolff-Stomersee) dzīvi ‒ neparastu mīlas stāstu, kura ceļi ved pāri visai Eiropai. Krievijas 1917. gada revolūcijas radītais haoss un vēlāk ‒ Otrais pasaules karš piespieda Aleksandru pamest vispirms Sanktpēterburgu, pēc tam ‒ dzimtas pili Latvijā, Stāmerienā. Kara laikā, 1943. gadā, viņa meklēja patvērumu pie sava vīra Palermo, kur nodzīvoja visu atlikušo mūžu.

GEPARDA DZIMŠANA vēsta par neparastu mīlas stāstu, par draudzību dažādu grūtību, izraidīšanas un zaudējumu gados ‒ bet arī par apņēmību nezaudēt pašam sevi lielu pārmaiņu laikos un nemitīgi atklāt sevi no jauna. Tas būs ceļojums uz Eiropu, kuras vairs nav un kura pagātnē bijusi daudz vienotāka nekā tā ir šodien. Tomēr vienlaikus tas būs arī ceļojums pa šodienas Eiropu, kura nespēj aizmirst pagātnē cirstās brūces.

Filma itāļu, angļu, franču, krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Pirmizrāde: 25/10/19
Gads: 2018
Kompānija: *
Izplatītājs: Mistrus Media, SIA