1906 (LV)

Drāma | 2D
Filmas garums: 1h 30m

Rīga, 1906. gada rudens. Slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Tikai viena grupa spītīgi turpina savu darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu rūpnīcas kasei. Par operācijas vadītāju tiek nozīmēts ierindas kaujinieks Pelēkais. Operācijas plānošanas laikā Pelēkais satiek dzejnieci Violetu un mēģina iekarot viņas uzmanību. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm. Turpretim Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē. Rīgā ir sācies vētrainais, bēdīgi slavenais 1906. gada novembris.

“1906” ir ansambļa filma un tajā piedalās vesela virkne spilgtu Latvijas aktieru. Galvenās lomas atveido Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis un Toms Auniņš. Nozīmīgās lomās ir arī Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, Lauris Dzelzītis, Inese Kučinska, Mihails Samodahovs un citi. Bez profesionāliem aktieriem filmā ir piedalījušies vairāk kā 800 masu skatu dalībnieku. Filmēšanas process ilga 33 dienas un norisinājās Liepājā, Rīgā un arī Tukumā.

Filmas režisors ir Gatis Šmits, kas pazīstams ar filmu “Seržanta Lapiņa atgriešnās” un izrādēm Jaunajā Rīgas teātrī. Scenārijs tapis balstoties uz Ingas Rozentāles lugu “1906. Trakāk vēl kā piektā gadā.”. Scenārija līdzautore – Marta Elīna Martinsone. Filmas operators ir Jurģis Kmins, mākslinieki: Rūdolfs Baltiņš un Mārtiņš Straupe. Kostīmus veidojusi Keita. Filmā skanēs Rihards Zaļupes mūzika.

Režisors: Gatis Šmits
Producents: Gatis Šmits
Scenārija autors: Gatis Šmits, Marta Elīna Martinsone
Aktieri: Kaspars Zvīgulis, Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Toms Auniņš, Gatis Gāga, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs

Filma latviešu valodā.

Pirmizrāde: 15/03/19
Gads: 2019
Kompānija: Film Studio Tanka
Izplatītājs: Acme Film, SIA