Ievainotais jātnieks (LV)

Dokumentāla filma | 2D
Filmas garums: 1h 35m

Divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos tēlnieks Kārlis Zāle iemūžinājis savu Latvijas valsts vīziju un nemirstību. Valsts simtgadi svinēsim kopā ar Brāļu kapu un Brīvības pieminekļa autora 130 dzimšanas dienu.

Brīvības piemineklis ir tēlnieka dzimtenes mīlestības apliecinājums, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts. Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās.

Pilnmetrāžas dokumentālā filma IEVAINOTAIS JĀTNIEKS balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar izcilām kultūras un mākslas personībām un tā laika ideāliem. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta tēlnieka Kārļa Zāles personībai (Valmieras teātra aktieris Imants Strads). Filmas scenārija autore, režisore un producente ir Ilona Brūvere. Konsultante – mākslas zinātniece Ingrīda Burāne. Komponists – Ēriks Ešenvalds.

Režisore Ilona Brūvere, dokumentālās spēlfilmas žanra aizsācēja Latvijā, strādājusi par redaktori un žurnālisti televīzijā un presē, pazīstama arī kā sabiedrisko attiecību vadītāja. Viņas trešā pilnmetrāžas filma pārstāv Hamburgu Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā vēl astoņdesmitajos gados. Glezniecisku vizualitāti Brūveres filmām piešķir kinooperatore Elīna Bandēna. Tandēms par dokumentālo spēlfilmu TAPIERIS ieguvis 6 profesionālās nominācijas, bet VERSIJA VERA saņēmusi Nacionālo kino balvu LIELAIS KRISTAPS.

Režisore, scenārija autore Ilona Brūvere
Lomās Imants Strads, Dārta Daneviča, Mārtiņš Brūveris,
Ieva Aleksandrova-Eklone, Marta grase, Dainis Gaidelis, Lauris Subatnieks u.c.

Filma latviešu valodā.

Latvijas filmas Latvijas simtgadei!

Pirmizrāde: 27/10/17
Gads: 2017
Kompānija: Filmu studija KINOLATS
Izplatītājs: SIA KINOLATS
Mājas lapa: Filmas lapa