Eiropas Parlamenta LUX Filmu diena Valmierā

Festivāls | 2D
Filmas garums: 1h 42m

Eiropas Parlamenta (EP) LUX Filmu dienās Latvijas iedzīvotāji varēs BEZ MAKSAS noskatīties trīs ievērojamas Eiropas filmas, kas pretendē uz Eiropas Parlamenta LUX Kino balvu. Pirmo reizi bezmaksas seansi notiks ne tikai Rīgā, bet arī ārpus galvaspilsētas - Valmierā.

BEZMAKSAS seanss Valmierā, kinoteātrī „Gaisma” (Rīgas ielā 19):
- 25. novembrī plkst. 19:00 „Atverot acis” (À PEINE J’OUVRE LES YEUX)
Vietu skaits ir ierobežots, tādēļ interesentiem obligāta iepriekšēja pieteikšanās:
epriga@europarl.europa.eu

„Atverot acis” (À PEINE J’OUVRE LES YEUX)
Filmas apraksts: Tunisija, 2010. gada vasara, dažus mēnešus pirms revolūcijas. Astoņpadsmit gadus vecā Fara kārto eksāmenus, un viņas ģimene jau redz viņu kā ārsti, taču pati Fara visu iztēlojas citādi. Viņa dzied rokgrupā ar politisku ievirzi. Viņa izjūt prieka un satraukuma mirkļus un atklāj mīlestību un savu pilsētu naktī pretēji Hajetas, savas mātes, vēlmēm, kura pazīst Tunisiju un tās aizliegumus. Tomēr situācija kļūst sarežģītāka, kad jauniete ar savu grupu nolemj uzstāties galvaspilsētas kafejnīcās, atklāti ļaujoties brīvības un pilnvērtīgas dzīves alkām. Uzzinot par meitas brīvo dzīvi vīriešiem paredzētās vietās, Hajeta mēģina viņu vest pie prāta. Veltīgi. Daļēji dumpinieciski noskaņota, daļēji neinformēta par briesmām, kas viņai draud tālaika autoritārajā Tunisijā, Fara ir apņēmības pilna izplatīt sava drauga un grupas līdera Borhena protesta vēstījumu un tā paust visu jauniešu cerības.
Valstis: Francija, Tunisija, Beļģija, Apvienotie Arābu Emirāti
Režisors: Leyla Bouzid
Ilgums: 102 min.

LUX Kino balvu 2007.gadā iedibināja un ik gadu piešķir Eiropas Parlaments - šogad balvai aprit 10 gadi! Tai ir divi galvenie mērķi - vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā. Lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, tiek rādītas tikai uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur, pat ne citās Eiropas Savienības valstīs, bet LUX Kino balva sniedz trim Eiropas filmām unikālu iespēju nodrošināt titrus 24 ES oficiālajās valodās.
Filmas, kuras sacenšas par LUX Kino balvu, izvēlas kino nozares speciālistu komiteja. Laureāti balsojumā izraudzīsies Eiropas Parlamenta deputāti – to nosauks 2016. gada 23. novembrī, plenārsesijas laikā Strasbūrā.
2015.gada LUX Kino balvas laureāte - filma „Mustangs” (Francijas, Vācijas, Turcijas un Kataras kopražojums). 2014.gadā šo balvu piešķīra Polijas režisora Pāvela Pavļikovska filmai „Ida”. Tā ieguva arī Eiropas Kinoakadēmijas galveno balvu jeb Eiropas kino „Oskaru 2014”, un tas notika tieši Rīgā. Tāpat „Ida” 2015.gadā ieguva Amerikas Kinoakadēmijas balvu, plašāk pazīstamu kā „Oskars” - kā labākā kategorijā „Ārzemju filma”.
Skatītāju balva: Nepalaidiet garām iespēju nobalsot par kādu no šīm filmām — „Atverot acis”, „Mana dzīve kā Ķirbjagalvai” vai „Tonijs Erdmanis” tīmekļa vietnē www.luxprize.eu! Iespējams, tieši jūs Eiropas Parlaments nākamgad uzaicinās piedalīties Karlovi Varu Starptautiskajā filmu festivālā , lai paziņotu filmu, kas saņēmusi skatītāju balvu.

Vairāk informācijas - http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/novembris_jaunumi/eiropas-parlamenta-lux-filmu-dien-s-r-g-un-valmier-bez-maksas-izr-d-s-tr-s-filmas-mana-dz-ve-k-irbjagalvai-atverot-acis-un-tonijs-erdmanis-.html

Pirmizrāde: 25/11/16
Gads: 2016
Kompānija: Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā
Izplatītājs: Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā