Melānijas hronika (LV)

Spēlfilma | 2D
Filmas garums: 2h 04m

1941. gada jūnija sākums Rīgā. Melānija ir diplomēta juriste, strādā par žurnālisti laikrakstā, kurā viņas vīrs Aleksandrs – ir galvenais redaktors. Abi audzina 8 gadus veco dēlu Andreju. Pilsētā izplatās baumas par iespējamām padomju varas represijām. Aleksandram radusies iespēja izbraukt uz Vāciju, viņš grib ņemt līdzi ģimeni.

Melānija netic Aleksandra brīdinājumiem un atsakās doties līdzi. 14. jūnija naktī arī viņus skar deportācijas, tāpat kā 17000 citu cilvēku Latvijā. Varas pārstāvji iebrūk Aleksandra un Melānijas namā, liek modināt bērnu un kāpt kravas mašīnā. Stacijā vīrieši tiek šķirti no ģimenēm. Aleksandrs atvadās ar novēlējumu: “Audzini dēlu!”. Deportētos ved uz Sibīriju lopu vagonos. Lai izpildītu vīra novēlējumu, Melānijai vispirms nākas izdzīvot, pēc tam – dzīvot. Izsūtījums viņu saved kopā ar dažādiem cilvēkiem, taču izsūtījums ir dzīves spoguļattēls – šķir tuvos un satuvina tālos. Kara beigās Sarkanais Krusts ļauj Melānijai aizsūtīt dēlu Andreju uz Latviju. Visu izsūtījuma laiku (1941.-1957.) viņa raksta Aleksandram vēstules un krāj kastē, bet dēlam velta biezu, ar roku sarakstītu ģimenes hroniku par visu, kas piedzīvots, jo pati vairs necer atgriezties Latvijā. 1957. gadā Melāniju atbrīvo. Viņa dodas uz Rīgu, kur uzzina, ka viņas vīrs Aleksandrs jau pirms divpadsmit gadiem izsūtījumā miris. Melānija visu atlikušo mūža daļu strādā par govju gani un pēctečiem atstāj savas hronikas – vairāk kā 100 ar roku sarakstītus sējumus. Intelektuāls vērojums mudina Melāniju uzņemties atbildību šķietami bezcerīgās situācijās un izkļūt no pasīvas upura lomas, traumu transformējot cilvēcībā.

Filmas veidotāji ir filmu studija Mistrus Media (dibināta 2000. gadā). Pēdejo divu gadu laikā studijā tapušās filmas ir “Escaping Riga” (režisors Dāvis Sīmanis), “Mans tēvs baņķieris” (režisore Ieva Ozoliņa) un “Ģenerālplāns” (režisors Juris Pakalniņš).

Filma, kas balstīta Melānijas Vanagas dzīvesstāstā, ir patiess vēstījums par izdzīvošanas brīnumu, gara plašumu, bet vienlaikus arī par ciešanu pilnajiem cilvēku likteņiem lielākajā Latvijas nācijas traģēdijā.
Filmas režisors ir Viesturs Kairišs. Galvenajās lomās: Sabine Timoteo (Šveice), Ivars Krasts, Guna Zariņa, Maija Doveika, Viktor Nemets (Krievija), Erwin Leder (Austrija) un citi.
Melānijas hronikas tapšanā piedalījušies arī kopproducenti no Somijas un Čehijas.

Filma latviešu valodā.

Pirmizrāde: 01/11/16
Gads: 2016
Kompānija: Film studio Mistrus Media
Izplatītājs: Film studio Mistrus Media
Mājas lapa: Filmas lapa