Marta Liepiņa-Skulme – Avangarda amazone

Dokumentālā filma | 2D
Filmas garums: 0h 40m

Filma par Martu Skulmi, pirmo latviešu sievieti-tēlnieci, viņas dzīvi un radošo darbību, kas norisinās uz 20.gs. pirmās puses vēstures un kultūras notikumu fona. Šie notikumi krasi izmaina sievietes lomu sabiedrībā un arī ārējo veidolu-no noslēpumainas, romantiskas, bieži garā baltā kleitā tērptas būtnes, revolūciju un karu iespaidā sieviete pārvēršas ārēji un iekšēji, ir spiesta uzņemties daudz lielāku atbildību, aktīvi cenšas iegūt izglītību un ieņemt vīrietim līdzvērtīgu vietu sabiedrībā. Marta Skulme, līdzās Aspazijai, Annai Brigaderei, Zentai Mauriņai, ir viena no pirmajām Latvijas „kultūras amazonēm”. Kopā ar gleznotāju Aleksandru Beļcovu viņas ir vienīgās sievietes vēsturiskajā „Rīgas grupā”, kurā ietilpst tādi 20.gs. 20-to gadu mākslinieki-modernisti kā Voldemārs Tone, Romans Suta, Otto un Uga Skulmes, Ludolfs Liberts, Niklāvs Strunke u.c.
Vai jūs zināt, ka konkursā par Brīvības pieminekļa realizāciju Marta Skulme sacentās ar Kārli Zāli?
Tēlnieces laulība ar scenogrāfu Otto Skulmi ieveda viņu teātra pasaulē. Izveidojās draudzības saites ar Eduardu Smiļģi, Raini un Aspaziju.
Parīzes 1937.gada pasaules izstādes apmeklējums, Otrais pasaules karš un dzīve padomju varas ierobežojumu atmosfērā-Martas Skulmes sarežģītā dzīve vairumam skatītāju ir jaunatklājums.
Tāds tas ir arī mūsdienu mākslas zinātniekiem no ASV un Lielbritānijas, kas iekļāvuši savas atziņas par Martas Skulmes tēlniecību savu universitāšu mācību programmās par 20.gs avangarda mākslu.
Savas mātes dzīves un mākslas ceļu ļoti personīgi komentē viņas meita-gleznotāja Džemma Skulme.

Režisors:Laima Žurgina
Scenārija autors:Džemma Skulme
Operators:Jānis Skulme
Skaņu režisors:Anrijs Krenbergs
Montāžas režisors:Agnese Ivane
Producents:Antra Cilinska
Kopproducents:Džemma Skulme

Filma latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Ieeja bez maksas, pirms seansa izņemot brīvbiļetes kinoteātra Gaisma kasē.

Pirmizrāde: 18/04/16
Gads: 2009
Kompānija: Jura Podnieka studija
Izplatītājs: Jura Podnieka studija